vrijdag 16 mei 2008

Wat is een 'goede' archief-PDF?


De Koninklijke Bibliotheek heeft onlangs onderzoek gedaan naar conversietools die MS Office-documenten kunnen omzetten in het veel duurzamere PDF-archiefformaat (kortweg: PDF/a). Een testbestand werd met behulp van verschillende tools geconverteerd en het resultaatbestand werd beoordeeld op inhoud, uiterlijk en structuur. Daarbij bleek dat geen van de tools een bestand kan opleveren dat valide is, d.w.z. dat voldoet aan de officiële grammaticaregels van PDF/a. Betekent dit dat de resultaten onbruikbaar zijn?
Zo zwart-wit ligt het allemaal niet, legt onderzoeker Wouter Kool uit. Weliswaar geeft een valide PDF/a waarschijnlijk de beste langetermijnresultaten, maar het is niet gezegd dat een bestand dat maar voor 90% voldoet aan die eis door de mand zal vallen in een elektronisch archief. Dat moet de toekomst nog uitwijzen. Bovendien hangt het er maar van af waar wat je belangrijk vindt. Over de hele linie kwam de MSOffice add-in als beste uit de bus, met PdfMaker van Adobe als goede tweede. OpenOffice doet het goed als je wel belang hecht aan structuur, maar minder aan uiterlijk. Printerdriver tools doen net weer het omgekeerde.

2 opmerkingen:

Ingmario zei

Inge,

Weet jij of dat onderzoek ook ergens gepubliceerd is of wordt?

Overigens is deze blogpost in dat kader ook wel interessant.

Groeten,

Ingmar

Inge Angevaare zei

Ingmar, Het rapport is nog niet gepubliceerd. Ik zal nagaan of en zo ja, hoe het beschikbaar komt. Nader nieuws volgt. Groet, Inge