dinsdag 31 maart 2009

Duurzaamheid op zijn Amerikaans

DSC_0057Je zult het maar treffen: vlieg je helemaal naar de Verenigde Staten, haast je je naar het Witte Huis voor een kopje thee, en kom je erachter dat Barack en Michelle net naar Europa zijn gevlogen. Maar ik kan altijd nog zeggen: 'been there, done that, got the T-shirt', want die zijn overal te koop.

DSC_0106Na een dagje vrij om de jetlag te verwerken en wat plaatjes te schieten, ga ik op bezoek bij Martha Anderson, de projectleider van het National Digital Information Infrastructure & Preservation Program (NDIIPP) dat in 2003 met M$100 van Congress werd gelanceerd met de opdracht een 'national strategy for digital preservation' te ontwikkelen. Inmiddels is het NDIIPP GROOT geworden (zoals alles hier in de VS nog steeds GROOT voelt als je uit Europa komt) met 130 partner organisaties waaronder de belangrijke National Science Foundation met zijn budget van miljarden dollars.

Maar er zijn ook berichten dat het allemaal niet vanzelf gaat. Dat niet al het geld dat Congress beloofd had er ook is gekomen en dat het nog steeds veel losse projecten zijn, zonder samenhang.DSC_0134 Hoe dat zit, daar wil ik proberen achter te komen, om te zien of hier lessen geleerd kunnen worden waar we in Nederland ons voordeel mee kunnen doen: welke vormen van samenwerking werken beter dan andere? Natuurlijk zijn de omstandigheden hier anders, maar mensen zijn mensen, en hoe goed je dingen ook regelt op papier, het zijn de mensen die het waar moeten maken: bibliothecarissen, archivarissen, wetenschappers, datacentra. Ik ben benieuwd.

Foto's: De bijen worden uitgezet in de tuin van het Witte Huis; Obama Obama Obama Obama; "National cherry blosom festival" bij het Jefferson Memorial. (IA)

Geen opmerkingen: