zaterdag 19 september 2009

NCDD congres haalt Radio 1


Op de wat vermoeide ochtend na de NCDD werkconferentie (we hebben er een glaasje op gedronken, dat begrijpt u), overheerst tevredenheid. Een mooie opkomst (bijna 100 deelnemers), geanimeerde discussies in de break-outsessies, brede steun voor het rapport Toekomst voor ons digitaal geheugen, en een doorklinkende bereidheid om echt samen aan het werk te gaan - dat zijn resultaten waar je tijdens de voorbereidingen alleen maar op kunt hopen. Er kwam zelfs een onverwachte bonus bij: we kregen media-aandacht voor dit toch wel abstracte onderwerp. Vlak voor aanvang van de conferentie mocht ik in drie minuten aan Goedemorgen Nederland Radio (opname vanaf 55.20) uitleggen waar duurzame toegankelijkheid om draait. Dat die media-aandacht broodnodig is, bleek wel uit de break-20090918B055outsessies: alle sectoren (overheid/archieven, cultuur/erfgoed en wetenschap) zetten 'gebrek aan bewustzijn' nog steeds bovenaan hun lijstje met knelpunten. We kunnen de mooiste digitale depots bouwen, maar als de ambtenaren en wetenschappers die de informatie produceren de risico's en beheersmaatregelen niet op hun netvlies hebben staan, komen we er nog niet.

DSC_0029 (2) Lastig is ook dat we nog steeds moeite hebben om dat verhaal echt goed over het voetlicht te brengen. Martin Berendse van het Nationaal Archief daagde het publiek in zijn breakout-sessie uit om de urgentie van het probleem in maximaal twee minuten uit te leggen aan de formateur van het volgende kabinet. Dat bleek nog niet mee te vallen. Maar er is een begin: onderzoek heeft uitgewezen dat een ambtenaar 25% (!) van zijn tijd doorbrengt met het zoeken naar informatie. Als we die tijd nu eens zouden kunnen halveren, dan heb je het begin van een echte business case.

20090918B059 'Doen' was sowieso een veel gehoorde term. Al sinds 1988 verschijnen er rapporten over hoe slecht het met de informatiehuishouding is gesteld. 'Zijn we sindsdien eigenlijk veel opgeschoten?' vroeg een deelnemer zich af. De break-outsessie overheid stak dan ook moedig de hand in eigen boezem: misschien hebben wij ook wel te lang gepraat en geschreven op zoek naar de 'ideale' oplossing die er nog niet is en er misschien wel nooit zal komen. We moeten pragmatischer worden, aan de slag gaan ook als er nog geen garanties zijn.

Doen, dus, maar wie wat precies? Aan het eind van het congres keek de zaal vooral naar het NCDD-bestuur, een afvaardiging waarvan op het podium in het panel zat, en keek het NCDD-bestuur naar de zaal voor input. Dat leek even een lastig momentje voor dagvoorzitter Yola de Lusenet. Want natuurlijk is het bestuur hard aan het nadenken over de strategie voor de volgende jaren, maar was gisteren het moment nog niet rijp om daarover te praten. Met de input van het (nu gedragen) rapport en de conferentie zal het bestuur daar de komende maanden knopen over doorhakken en een strategienota publiceren. Maar het panel maakte al wel duidelijk dat de NCDD een makelaarsfunctie ambieert, wil optreden als coördinator, maar meer ook niet. René Smit van de Vrije Universiteit, die voorzitter is van de NCDD, wees in zijn slotwoord op de eigen verantwoordelijkheid van iedere organisatie.

Tot zover wat eerste impressies. Volgende week publiceren we een inhoudelijk completer verslag op de NCDD-website. Inmiddels heeft Ingmar Koch over de conferentie geblogd op de ED3blog. Met dank voor de GMNL link, Ingmar.

DSC_0012 (2) PS: Ter geruststelling: er gingen natuurlijk ook dingen mis. De broodjes waren te lekker, zodat men er meer van nam dan we gepland hadden, en we dus ineens tekort hadden; de zaaltechnicus stond een half uur voor aanvang nog in de file; vanwege allerhande agendaproblemen moest ik een bestuursvergadering in de lunchpauze proppen; en de rapporteurs van de break-outsessies zochten tevergeefs naar een laptop in een zaal die een (weggewerkte) vaste computer heeft. Het is dankzij mijn onvolprezen KB-collega Frédérique Vijftigschild dat alles toch nog op zijn pootjes terechtkwam.

Foto's van boven naar beneden: De eerste echte NCDD-conferentie was een mijlpaal die vroeg om gebakjes; de zaal luistert naar uw blogger; de break-outsessie overheid; in de hal tussen KB en NA waakt Erasmus over de NCDD; het panel met v.l.n.r. Marco de Niet (DEN), Ron Dekker (NWO), Melle de Vries (KNAW) en Kàto Vierbergen (Ministerie van Binnenlandse Zaken); dynamisch netwerken bij de NCDD. Foto's 2 en 4 gemaakt door de KB, Jacqueline van der Kort.

2 opmerkingen:

Ingmario zei

Ik heb op de ED3-blog een verslag van de dag geschreven, inclusief het radiointerview van Inge bij Goedemorgen Nederland.

netwerkgroep zei

Beste Inge, van harte met deze succesvol verlopen conferentie! En nu allemaal aan de slag als ik het zo lees :-)

Groeten,
Jeffrey