dinsdag 30 juni 2009

Hoezo, digitaal kwetsbaar?

Ik heb het weer eens aan den lijve ondervonden: eerst crashte mijn PC thuis - fatal blue screen. De eerste vraag van de inderhaast gebelde PC-dokter was natuurlijk: Mevrouw, hebt u een recente backup? Eh eh, nou, ik e-mail belangrijke stukken (zoals het rapport van de Nationale Verkenning) 's avonds naar mijn werk, meneer ...

En toen viel het netwerk van de KB uit. De uitval dit weekend was gepland (groot onderhoud), maar die van maandag en vanochtend niet. Vier dagen zonder e-mail, in de hectische periode van de afronding van het rapport van de Verkennning: het is een vreemde gewaarwording. Op de gangen van de KB heerst een soort giecheligheid (we zijn naar school gekomen maar de meester is ziek).

Wat erger is: ik vlieg vandaag naar de LIBER conferentie in Toulouse en ik heb mijn e-tickets en hotelinformatie ook altijd in mijn mailbox zitten, om de dag voor de reis uit te printen ... Over afhankelijkheid gesproken!

Maar het rapport nadert zijn voltooiing, dat wil zeggen: de interim-rapportage, of het schietstuk zoals ik het ook wel noem, een vehikel om de discussies in goede banen te leiden en bestuurders in staat te stellen keuzes te maken, dit niet, dat wel, een soort smeerolie in het besluitvormingsproces. Al te veel ego moet je er als schrijver niet in stoppen, want de fraaiste passages, het meest transparante proza moet soms sneuvelen in dienst van het politieke geven en nemen. Want alleen van wat echt uitgevoerd wordt kan digitale kwetsbaarheid weer een beetje kleiner worden.

1 opmerking:

ChrisBellekom zei

Inge,

zo zie je maar weer dat digitale kwetsbaarheid niets meer en niets minder is dan 'menselijk falen'. De term is wellicht te zwaar aangezet, maar toch wel gedeeltelijk waar. Had je aan de voorkant een andere werkwijze gekozen... backup gemaakt, alles op USB, niet alleen doorsturen naar KB-mail maar ook naar Gmail, dan was het technisch ook wel fout gegaan, maar was het leed te overzien geweest...

Die lastige omslag in denken zit in de 'cultuur'en laat dat nu juist in overheidsland (in ieder geval bij de gemeente) het moeilijkste te doorbreken zijn.

Ik zal het nogmaals zeggen: Archiveren moet aan de voorkant plaats vinden en niet aan de achterkant.

groet,

Chris