zaterdag 19 juni 2010

Ook cultureel erfgoed zoekt samenwerking duurzame toegankelijkheid

20100618CCDD

Het is een bijzondere week. Na de baanbrekende overeenkomst van de archieven besloot gisteren een brede delegatie uit het (museaal) cultureel erfgoed  dat ook de duurzame toegankelijkheid van digitaal cultureel erfgoed gezamenlijk moet worden aangepakt. Digitaal Erfgoed Nederland en Virtueel Platform hadden het initiatief genomen tot een strategisch overleg hierover. Aanleiding was de publicatie van de strategische agenda van de Nationale Coalitie Digitale Duurzaamheid (Toekomst voor ons digitaal geheugen, 2). Daarin werd de sector van het museaal cultureel erfgoed aangeduid als ‘te diffuus’ om op dit moment op te nemen in de plannen waarin met voortrekkerorganisaties gewerkt wordt aan de bouw van infrastructuren voor duurzame toegankelijkheid in diverse sectoren. Dat kon de sector niet op zich laten zitten. DEN en Virtueel Platform besloten daarop de sector uit de nodigen voor een goed gesprek.

Aan dit strategisch overleg namen deel (foto boven vanaf rechtsonder, met de klok mee) Ole Bouwman (NAi), Anne Vroegop (Cultureel Erfgoed NL), Annelies van Nispen (DEN), Marco de Niet (DEN), Floor van Spaendonck (Virtueel Platform), Reinier van ’t Zelfde (RKD), Wilbert Helmus (SIMIN, Fries Museum), Rob Hendriks (Rijksmuseum), Toine Berbers (Vereniging Rijksgesubsidieerde Musea), Margriet de Jong (Nederlandse Museum Vereniging), Dirk Houtgraaf (Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed), Annemarie Kremer (Theater Instituut NL), Maaike Tonen (OCW DCE, vertrokken voor de foto werd genomen) en Inge Angevaare (NCDD; achter de camera). Enkele andere genodigden moesten wegens agendaproblemen verstek laten gaan: Gaby Wijers van NIMk, Jos Taekema van Museum Volkenkunde en Kees Hendriks van Naturalis.

20100618CCDD2 Het strategisch overleg krijgt een vervolg, want na de principebeslissing zal het hoe en wat nader moeten worden uitgewerkt. Zo moet worden ingevuld wie het samenwerkingsverband gaat vertegenwoordigen naar OCW en naar in de NCDD. DEN en Virtueel Platform hebben zich bereid verklaard dit oprichtingsproces te trekken. Er volgt een verslag dat breed verspreid gaat worden.

Aan het eind van de bijeenkomst zei Wilbert Helmus van de Friese Musea/SIMIN: ‘Hulde aan DEN en Virtueel Platform voor dit initiatief. Want er moet iets gebeuren. Het is niet dat we niet wilden samenwerken, maar het kwam er gewoon nooit van. Dit is een mooi begin.’

Geen opmerkingen: