maandag 19 oktober 2009

'Open access' aftrap voor digitaliseringscongres bibliotheken (LIBER 1)

BasOA Digitalisering, open access en wetenschappelijke bibliotheken: al die onderwerpen kwamen vanmiddag bij elkaar tijdens de opening van een driedaagse bijeenkomst van LIBER, de Europese organisatie van wetenschappelijke bibliotheken, over digitalisering van bibliotheekcollecties. Bas Savenije, directeur van de KB en bestuurslid van LIBER maakte geen geheim van zijn sympathie voor open access toen hij in toepasselijk oranje T-shirt het podium van de KB-aula besteeg; het is vandaag immers ook de eerste dag van de internationale open access week (Nederlandse website), waarvan o.a. ook SURF en DANS werk maken. (Zie voor Bas' pleidooi voor de green road zijn column in IP).

Met die open toegang tot bibliotheekcollecties valt het nog niet mee: de Europese Commissie berekende dat in 2008 nog slechts 2-3% van de collecties van nationale bibliotheken digitaal beschikbaar was - en die lopen dan nog een flink stuk voor op de wetenschappelijke bibliotheken. Vandaar dat deoaweek_header Europese Commissie een i2010 Digital Library initiatief heeft gelanceerd met een scala aan projecten. En toch blijft voorlopig de vraag hoe bibliotheken met beperkt publiek geld Grote-Broer-Met-Heel-Veel-Geld Google kunnen bijbenen en hun klanten publieke toegang kunnen blijven bieden tot gedigitaliseerde bronnen. Want dat is het probleem met private partijen: je weet nooit wanneer ze al die bronnen uit publiek bezit achter een wachtwoord gaan zetten. Europeana is het grootste Europese antwoord tot nu toe, een portal tot collecties van vele nationale bibliotheken en enkele wetenschappelijke. Maar is het genoeg?

Op deze conferentie hoor je trouwens weinig over duurzame toegankelijkheid. Dat is voor de meesten nog een brug te ver. De LIBER-organisatie zelf probeert er wel werk van te maken (door het LIFE-project en bijv. de 'Curating Research' workshop van afgelopen april in Den Haag), maar realiteit is duurzame toegankelijkheid voor veel wetenschappelijke bibliotheken nog niet. Eerst maar eens digitaliseren, dat is al moeilijk genoeg.

Geen opmerkingen: