woensdag 7 oktober 2009

iPRES (11): Nederlandse bijdrage, DANS MIXED

DSC_0460 De allerlaatste spreker van de conferentie is de eerste Nederlander die aan het woord komt tijdens deze iPRES 2009: René van Horik van DANS die het DANS MIXED project presenteert. Omdat DANS veel oude data-archieven heeft overgenomen, heeft het te maken met veel bestandsformaten, waarvan er ook al een aantal in onbruik zijn geraakt. Het gaat met name om databases. De strategie die DANS nu ontwikkelt, is om al die content om te zetten in een 'intermediate XML-formaat' en dat te archiveren. Wanneer het object wordt opgevraagd, wordt die intermediate XML weer omgezet in een dan geldend bestandsformaat. DANS noemt dit systeem 'smart migration', slimme migratie.

DSC_0464 Uitgangspunt van de hele methodiek is dat XML een duurzaam formaat is. Het ontwikkelen van alle 'convertors', zowel aan de ingest kant als aan de toegangskant, is een arbeidsintensieve klus. René beëindigde zijn presentatie dan ook met een oproep aan de duurzaamheidscollega's om mee te werken aan het opbouwen van dit gereedschap. Hoewel het de laatste presentatie van de dag was, bleef het publiek alert en er kwamen de nodige vragen aan René. En niet van de minsteDSC_0451n. In het publiek o.a. Chris Rusbridge van de DCC, David Rosenthal van LOCKSS, Stephen Abrams van de California Digital Library en vele anderen.

En toen was het allemaal afgelopen. Hoewel: als zoveel experts bij elkaar zijn, moet je daar gebruik van maken en dus zijn er een aantal conferenties en workshops aan vastgeknoopt. Ik  ga morgen naar de meeting van de International Internet Preservation Coalition. Met mijn netbook, uiteraard.

Geen opmerkingen: