Een aantal maanden geleden heeft een Blue Ribbon Taskforce een prima interimrapport opgeleverd: Sustaining the digital investment (zie eerdere blog off google de titel), over de economische kant van duurzame toegankelijkheid. Een aantal van de auteurs zitten vandaag op het podium van de iPRES om over het rapport te discussiëren: vlnr: Patricia Cruse (University of California repository), Abby Smith Rumsey, redacteur van het rapport; Paul Courant, een econoom, Martha Anderson (NDIIPP), Brain Lavoie (OCLC).
Vergeet niet dat 'duurzaamheid' niet alleen een technische zaak is, maar ook een kwestie van financiering en economie, benadrukte Brian Lavoie in zijn introductie. De task force formuleerde vijf eisen waar economische duurzaamheid aan moet voldoen:
- het nut moet erkend worden (de vraagkant)
- bestuurders moeten gemotiveerd worden om in actie te komen (aanbodkant)
- selectie!
- mechanismen om continue, efficiente toedeling van financiele middelen mogelijk te maken;
- goede organisatie en bestuurlijke verankering.
In de discussie benaderden diverse panelleden dat het langetermijnperspectief nauwelijks 'verkoopt'. Op de een of andere manier moeten we het probleem dichterbij brengen: het gaat niet om duurzaamheid maar de DINGEN die we bewaren; benadruk het nut dat objecten NU kunnen hebben, bijvoorbeeld voor onderwijs en onderzoek - dat argument doet wonderen bij het Amerikaanse Congress, vertelde Martha Anderson (NDIIPP).
Paul Courant, een econoom, had voor het publiek een ontnuchterende opmerking: 'Behalve de 300 mensen in deze zaal geeft geen mens om duurzaamheid." We staan weer met beide benen op de grond!
Martha Anderson benadrukte dat de problematiek waar bewarende instellingen voor staan in feite teruggebracht kan worden tot twee kwesties: omgaan met de HOEVEELHEID en de COMPLEXITEIT.
Hoe breng je vraag en aanbod bij elkaar, vroeg Smith. Courant benadrukte dat we de spelregels zo veel mogelijk in een formeel kader moeten onderbrengen, en wel een SERIEUS kader, waarin op naleving wordt gecontroleerd.
Tot zover live uit San Francisco; excuses voor typfoutjes.
foto midden: netwerken; foto onder: economie in China Town.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten